Černá kuchyně

Autenticky vybavená černá kuchyně ukazuje dřívější způsob přípravy jídla.

V černé kuchyni zámku Říčanských se od 16.století až do počátku století 19. připravovala jídla podávaná ve vedlejším sále (původně tabulnici, později radní síni). V zadní části kuchyně otevřené ohniště pro vaření, proti němu vpravo je možno vidět dvířka od pece. Místnost je vybavena typickým nářadím a náčiním, které se při tomto způsobu vaření používalo – železnými, měděnými a keramickými hrnci, pánvemi a rendlíky, železnými stojánky pod hrnce a držáky na rožně s opékajícím se masem. Do ohniště se nádoby stavěly různě velkými vidlicemi. Pečivo a chléb se do pece sázely dřevěnými lopatami, na čištění pece sloužilo ohrablo. Nalevo od vchodu do kuchyně byl otvor pro přikládání dřeva do velkých kachlových kamen v sále.